Vil du prøve en selvkjørende buss?

Selvkjørende buss
19 oktober 2016
Torsdag 20. og fredag 21. oktober 2016 har du muligheten. Alt du trenger å gjøre er å møte opp på Fornebu.

Pressekontakt

Ida Marie Fottland
Kommunikasjonssjef

20. oktober åpnet Acando, Flytoget, Telenor, Ruter, NHO Transport en minipilot der en selvkjørende elbuss skal kjøre på Fornebu i to dager. Elbussen opererer fra 08.00 – 16.00 både torsdag og fredag.

Kort om samarbeidsprosjektet

Gjennom sensommeren og høsten har Flytoget sammen med Acando, Telenor, Ruter og NHO Transport deltatt i et pilotprosjekt. Hensikten med prosjektet har vært å lære mer om denne spennende teknologien, og øke takten i arbeidet med å få selvkjørende elbusser på norske veier. Kanskje allerede neste år.

Kollektivandelen til og fra Gardermoen er i dag 70 %. Men i Flytoget har vi en helt klar ambisjon om å bidra til å nå en kollektivandel på 90 % innen 2030. For å sikre en så stor økning må vi skape verdens enkleste reise for de som velger kollektivt, og spesielt tenke nytt om den første og siste delen av reisen. Det er utrolig spennende å se for seg at man, kun med en app, kan bestille en selvkjørende elbuss som plukker deg opp utenfor døren, enten hjemme eller på arbeidsplassen, tar deg til Flytoget og deretter ut i verden. Slike løsninger vil gjøre oss og hele kollektivtilbudet mer attraktivt, og vi støtter derfor å få til videre utprøving av selvkjørende elbusser så snart som mulig.

 

Testing av bussen

Frokostseminaret 20. oktober er et felles arrangement i regi av Flytoget, Ruter, Telenor, NHO Transport og Acando. Målet er å vurdere hvordan selvkjørende teknologi kan supplementere dagens kollektivtilbud, slik at vi på sikt kan nærme oss en dør til dør-løsning for de reisende.

For å lære mer om dette spennende feltet oppfordrer vi de som har lyst og anledning til å bli med på frokostseminar førstkommende torsdag og å ta en prøvetur med bussen ila torsdag eller fredag. Rutetabellen finner du nedenfor.

Program frokostseminar torsdag 20. oktober 2016 – Fornebu – Telenor Expo (Bygg D)

08.15 - 08.30     Frokostservering

08.30 - 08.33      Velkommen (Telenor v/Berit Svendsen)

08.33 - 08.43      Erfaringer fra Sverige og Finland (Acando v/Olav Madland)

08.43 - 09.10      3 minutter til FrP, H, V og AP om selvkjørende elbusser og fremtiden.

  • Hvordan vil dere gå frem for å få selvkjørende elbusser som tilbud allerede i 2017?
  • Hva kreves av politiske endringer for å få dette til?
  • Korte innspill fra Flytoget, Ruter og NHO Transport om hvordan selvkjørende teknologi kan supplere kollektivtilbudet i fremtiden.

Paneldeltakere:

  • Statssekretær Tom Cato Karlsen (FrP), Samferdselsdepartementet
  • Byrådsleder Raymond Johansen (AP), Oslo Kommune
  • Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H), leder i Transport- og kommunikasjonskomiteen
  • Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V), Arbeids- og sosialkomiteen
  • Leder i hovedutvalg for samferdsel Solveig Schytz (V), Akershus fylkeskommune
Rutetabell for selvkjørende buss